19.11.15

Ketojenik Diyet Nedir ve Nasıl Yapılır?




Son zamanlarda çok popüler olan ketojenik diyetin amacı nedir ve hangi hastalıklara iyi gelir?




Ketojenik diyetin amacı metabolizmayı şeker ve ya glikoz yakılması yerine yağ yakımı yapacak şekilde değiştirerek daha sağlıklı olmak. Diyetin adı da "Ketozis" denilen ve bu durumu sağlayan metabolizma durumundan geliyor. Ketojenik diyetin günümüzde diyabet, epilepsi, otizm, Alzheimer, kanser gibi önemli hastalıklara iyi geldiği söyleniyor.

Ketojenik diyet son zamanlarda daha popüler olsa da aslında 90 yıldır var olan bir diyet. Ketojenik diyet ilk 1924 yılında Mayo Clinic’te Dr Russell Wilder tarafından dizayn edilmiş. İlk çıkış döneminde epilepsiye iyi gelmesiyle ün salmış olan ketojenik diyet, daha sonra bir çok hastalığa, en önemlisi kansere iyi gelmesiyle ününü artırmış. Steve Jobs' un da kansere yakalandıktan bu diyeti takip ederek daha uzun süre yaşadığı iddia ediliyor ve tabii ki bu da diyetin popülerliğini artıran sebeplerden biri.

Diyet planı yüksek seviyede yağ, yeterli seviyede protein tüketimi ve azaltılmış karbonhidrat tüketimi olacak şekilde yapılıyor. Bu kombinasyon enerjinin vücutta kullanım şeklinin değiştiriyor ve yağ yakılmasını hedefliyor. Diyetin bir diğer etkisi de glikoz seviyelerini düşürmesi ve insülin direncini iyileştirmesi. Ketojenik diyette karbonhidrat tüketimi azaltıldığı için, vücut glikoz üretmek için karbonhidrat yerine karaciğerdeki yağları yakmak zorunda kalıyor.


Ketojenik diyette ne kadar yağ, ne kadar karbonhidrat ve ne kadar protein tüketmeliyim?


Klasik ketojenik diyet listesinde %75 oranında yağa karşılık %5 karbonhidrat ve %20 protein tüketilir. Ketojenik diyette yüksek karbonhidrat içeren nişastalı sebze ve meyveler, ekmek, makarna, tahıllar ve şeker gibi besinler tüketilmez ve onun yerine yağ oranı yüksek olan kuru yemişler, tereyağı, krema gibi besinlerin tüketimi artırılır.




Bir örnek üzerinden gitmek gerekirse, 68 kg. ağırlığında ve kalori olarak 1800 kalori limitinde ketojenik diyet listesi oluşturmak isteyenler için:

  • Protein miktarı: 68 gram (1gram/kg) - 272 kalori

  • Karbonhidrat miktarı: 60 gram - 240 kalori

  • Yağ miktarı: 143 gram - 1288 kalori 


Tabii, bu diyetin de en zor kısmı gram / kalori bazında takip yapmak. Bütün yiyeceklerin detaylı besin içeriklerini takip etmeniz ve diyet listenizi dikkatli oluşturmanız gerekiyor.

Ketojenik Diyette Genel Olarak Nasıl Beslenmeliyiz?


Diyette genel olarak et, balık, kuruyemiş, az şekerli meyvelerin yenmesi önerilirken, ekmek, çikolata, pasta gibi yüksek karbonhidratlardan uzak durulması isteniyor. Az yağlı ve diyet ürünlerde de yağ azaltılırken şeker miktarı arttığı için diyet ve yağsız süt gibi ürünlerden ziyade tam yağlı normal ürünlerin alınması öneriliyor. Bol su içmek de çoğu diyetin olduğu gibi bu diyetin de olmazsa olmazlarında.

Ketojenik Diyetin Yan Etkileri Var mı?

Özellikle karaciğer ve kalple ilgili rahatsızlıkları olanlar çok dikkatli yaklaşmalıdır bu tarz diyetlere ve doktorlarına danışmadan kesinlikle bu tarz katı diyetlere başlamamalıdır. Eğer bu ve ya bunlar dışında da ciddi bir rahatsızlığınız, düzenli kullandığınız ilaçlar varsa yine de doktorunuza danışmadan bu tarz ekstrem diyetler yapmanız önerilmiyor. Her türlü sağlığınız için faydalı olmak isterken zarar vermekten kaçınmak için diyete başlamadan doktorunuza ve diyetisyeninize danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu girin.