2.10.12

DUKAN DİYETİ İLE ZAYIFLAMA

loading...

Dukan diyeti ile nasıl zayıflanılır? Dukan sağlıklı bir diyet mi?  

Dukan diyeti günümüzdeki en popüler diyetlerden biri iken, aynı zaman da doktorların en çok tepkisini çeken diyetlerden biri. Bir çok insan dukan diyetiyle çok kilo verdiğini ve çok güzel bir diyet olduğunu söylüyor ki arkadaşlarımdan da bir çok kişi bu diyetle zayıfladı.

Gelin görün ki, doktorların bir kısmı da dukan gibi protein diyetlerinin sağlığımıza çok zarar verdiğini söylüyor. Üstelik de verdiğimiz kiloların çoğunun aslında vücudumuzdan attığımız su olduğunu ve hızla verilen kiloların da hızla geri alındığını söylüyorlar. Bu da biraz aklımı karıştırmıyor değil.

Bu kadar çok insan bu diyeti uygulamak istediği için ben de merak edenlere biraz bahsedeyim dedim dukan diyetinden. Ama doktorların bahsettiği risklerden bahsetmeden de yapamayacağım maalesef. Siz de diyetin içeriğini okuyup kendiniz karar verin derim;)

Dukan diyeti diğer diyetlerden farklı olarak 4 evreden oluşuyor.

1. Dukan Diyeti: Atak Evresi:

Süresi vereceğiniz kiloya göre değişiyor. Mesela 10 kilo vermek isteyenler için 5 gün, 5-10 kilo arası için 3 gün, daha azı için sadece 1 gün sürüyor bu evre.Bu süre boyunca proteinle besleniyorsunuz. Yumurta, balık, et, hindi, derisiz tavuk, deniz ürünleri, yağsız peynir, yağsız süt örnek olarak yiyebileceğiniz besinler. Bu arada her gün 2 çorba kaşığı yulaf, iki litre su içiyoruz mutlaka.

2. Dukan Diyeti: Seyir Evresi:

Dukan diyetinin bu aşamasında bir gün saf protein yiyoruz ilk aşamadaki gibi, bir gün protein ve sebzeyi birlikte yiyoruz. Sebze yediğimiz gün, sebzeyi istediğimiz kadar yiyebiliyoruz. Aslında kaç gün protein kaç gün protein ve sebze yiyeceğiniz vereceğiniz kiloya ve size göre değişebiliyormuş. Fakat 1+1 en basiti gibi geldi bana. Mesela, eğer az kilo verecekseniz 2 gün protein 5 gün sebze ve protein de yapılabilirmiş. Kaç kilo verecekseniz o kadar hafta devam ediyorsunuz bu evreye. Günde iki çorba kaşığı yulaf kepeği tüketmeye ve bol su içmeye devam ediyoruz.

3.Dukan Diyeti: Güçlendirme Evresi:

Bu evre de verdiğiniz her kilo başına 10 gün olacak. Bu evrede haftada bir gün saf protein diyeti yapıyorsunuz, geri kalan her gün sebze ve protein alabiliyorsunuz. Bu evrenin güzel kısmı, ilk yarısında haftada bir öğün, ikinci yarısında ise haftada iki öğün ödül olarak istediğinizi yiyorsunuz. Günde iki dilim buğday ekmeği ve bir dilim peynir yiyebiliyorsunuz. Her gün bir porsiyon meyve yeme hakkınız da var.  Hamur işi, patates, pilav her şeyi yiyebiliyorsunuz bu öğünlerde. Günde iki çorba kaşığı yulaf kepeği tüketmeye ve bol su içmeye devam ediyoruz ve her gün en az 20-25 dk da yürüyüş tavsiye ediliyor Dukan Diyeti' nin bu evresinde 

 4.Dukan Diyeti: Koruma Evresi:

Artık kilolarımız gitti ama hayatımız boyunca dikkat etmemiz gereken bazı şeyler var Dukan Diyeti' ne göre. Haftada bir gün atak evresindeki gibi protein diyeti yapıyoruz. Her gün bol su içmeye ve 3 kaşık yulaf kepeği yemeye devam ediyoruz. Bu arada her gün yürüyüş yapıyoruz. Kilo almaya başladığımızı hissettiğimiz an da yapmamız gereken güçlendirme evresindeki beslenmeyi yapmaya başlamak. 

Dukan Diyeti Sağlıklı mı?

Doktorların büyük bir kısmı Dukan Diyeti' nin sağlığımıza zarar verebileceğini söylediği için bu diyeti paylaşırken bu düşünceleri de aktarmaktan kendimi geri alamadım. Düşük karbonhidratla protein ağırlıklı beslenmenin böbreklere büyük zararlar verdiği söyleniyor. Dukan diyeti kolesterolden ve doymuş yağdan zengin olduğu için de kalp hastalıkları ve tansiyon riskini de artırıyormuş. 

Ailelerinden dolayı da kalp ve tansiyon hastalıklarına zaten yatkın olanların doktorlarına danışıp diyeti yapmasını tavsiye ederim. Ama ilk evre uzun sürmeyecek şekilde yapılırsa daha makul bir diyet haline geleceği fikrindeyim. Kararı size bırakıyorum, bence inceleyip doğru kararı verirsiniz umarım;)

yükleniyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu girin.