7.11.15

Akdeniz Diyeti - Diyet Listesi ve Sağlık İçin Faydaları

Kalp Sağlığı İçin Tercih Edilen Akdeniz Diyeti Nedir?


Akdeniz diyeti sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyenler için ideal diyet programlarından biri olduğu gibi bir çok kronik hastalığa da iyi geldiği için doktorların da önerdiği favori diyet programlarından.
 
Akdeniz diyeti temelde sağlıklı yaşam için aktif bir yaşam stili ile kilo kontrolünü iyi yapmak; sebze ağırlıklı beslenerek, kırmızı et, şeker ve doymuş yağın  tüketimini azaltmaya dayanıyor.

 

 

Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır?

 

Akdeniz diyetinde bolca tüketmeniz gereken şeyler meyveler, sebzeler, tam tahıllı besinler, fasulye, fındık, baklagiller, zeytinyağı, çeşitli otlar ve baharatlar. Haftada en az birkaç kez balık ve deniz ürünleri yemek gerekiyor. Aşırıya kaçmadan da kümes hayvanları, yumurta, peynir ve yoğurt  tüketiliyor. 



 

Çoğumuzun sevdiği tatlılar ve kırmızı et ise özel günlere saklanmalı diyor Akdeniz diyeti, yani kırmızı et ve tatlılardan bu diyette uzak duruyoruz. 

Tuz tüketimine de dikkat etmek gerekiyor. Maksimum tüketilmesi gereken tuz miktaru 2300 mg ancak, tansiyonu olanlar ve 50 yaşının üstündekiler için bu miktar 1500 mg. 

Akdeniz diyetinde diğer önem verilen mineral ve vitaminler ise kalsiyum, B12 ve D vitamini. Dengeli vir şekilde sebze, meyve, süt ürünleri, balık tüketimi ile de bu mineral ve vitaminlerin yeterince alınması hedefleniyor.


 Akdeniz Diyeti Sağlık İçin Faydalı mı? 

 

Akdeniz diyetinin kalp hastalığı riskini, tansiyonu ve kötü LDL kolesterolüazalttığı gösterilmiştir. Doymuş yağ tüketiminin azaltılması ve ölçülü şekilde sağlıklı doymamış yağ tüketimi ile kolestrol azaltılıyor ve bu şekilde beslenmek kalp sağlığına iyi geliyor. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu girin.