27.12.12

Saunada Kaç Kalori Harcanır? Sauna ile Kilo verilir mi?



Saunaya girerek kilo vermek kolay mı gerçekten?


Son yıllarda saunada çok fazla kalori harcayabileceğimiz ve çok hızlı kilo verebileceğimiz ile ilgili her yerde haberler dolaşıyor. Genelde saunada 30 dakikada 300 ile 1000 arasında kalori harcayabileceğimiz iddia ediliyor.

Saunada çok kalori harcadığımızı iddia eden yazılarda sebep olarak şunlar gösteriliyor. Vücudumuz sauna gibi çok sıcak ortamlarda kendini ideal sıcaklıkta tutmak için mücadele ediyor. Böylece metabolizmamız çok hızlanıyor ve bu da çok fazla kalori harcamamıza neden oluyor.

Sadece oturarak dakikada 10 - 33 kalori arasında harcayabilmek süper olurdu gerçekten:) Peki, acaba bu söylenenler doğru mu yoksa sadece söylentiden mi ibaret, ne dersiniz?

Saunada Kaç Kalori Harcarız?


Saunada kaç kalori harcadığınızı hesaplamak için aşağıdaki denklemi kullanabilirsiniz:

Sadece otururken harcadığınız kalori (kalori/dakika) x Saunada Durduğunuz Vakit (dakika) x 1,5 = Yakılan Kalori

Örnek olarak 80 kg ağırlığında sağlıklı bir erkek otururken 30 dakikada yaklaşık 40 kalori harcıyor.  Saunada 1,5 katı kalori harcarsa 60 kalori harcayacak. Eğer 1,5 yerine 2 kat fazla harcadığımızı düşünürsek de o zaman 80 kalori harcayacak ki uzmanlar en fazla iki katına kadar harcayabileceğimizi söylüyor. Yani fazladan sadece 40 kalori harcayacak.

Üzülerek anlıyoruz ki saunada hızlıca kilo verebileceğimiz, 30 dakikada 300-1000 arası kalori harcadığımız iddiaları maalesef yalan gibi gözüküyor.

Saunada kilo verildiği iddiaları yalan mı?


Peki saunada kilo verdiğini iddia edenler var, yalan mı söylüyorlar diye içinizden geçiriyorsunuzdur. Öncelikle saunadan sonra tartıldığımızda tartıda az çıktığımız için kilo verdiğimizi düşünüyorsak, bol miktarda su kaybettiğimizi de göz önünde bulundurmalıyız ve ona göre düşünmeliyiz. Üstelik çok miktarda su kaybetmek sağlıksızdır ve zayıflamamıza yardımcı olmanın aksine kilo vermeyi zorlaştırır.

Diyetinize dikkat edip sporunuzu yaptıktan sonra saunayı keyif olarak tercih etmenizi tavsiye ederim. Bu belirtilen kalori miktarlarıyla sadece saunaya girerek hızlı bir şekilde kilo vermeyi beklememek gerek. Ayrıca saunada uzun süreler kalmanın da sağlık açısından zararı olabileceğini düşünüp öncesinde bu konuda doktorumuza danışmalıyız. Sağlıklı ve fit kalın;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu girin.