29.12.12

2013' te Fit Olmak İçin Neler Yapalım?





Yeni yıl geliyor ve hepimizin yeni yıl için güzel dileklerimiz, hayallerimiz ve hedeflerimiz var. Hayalleri arasında fit ve sağlıklı olmak olanlar 2013 için işe yarar tüyolar sizlerle;)






Yürüyüş ve koşu:


Haftada üç - dört gün yapacağınız 30 dakikalık bir koşu ile hem daha sağlıklı olacaksınız hem de çok fazla miktarda kalori harcayacaksınız. Ama yeni başlayanların bir süre 30-45 dakikalık yürüyüşlerle başlaması ve ilk başlarda sadece 5 dakika koşarak gittikçe artırması gerekiyor. Yoksa kaloriden çok enerjinizden olursunuz ve kısa sürede de "Ben yapamıyorum!" deyip pes edersiniz. 

Dans:


Kendinize sevdiğiniz ve yaparken çok eğlendiğiniz bir dans türü bulun. Dans en çok kalori harcatan ve mutlu eden sporlardan biri. Salsa, chacha, tango gibi latin danslarını da seçebilirsiniz, oryantal dansı seviyorsanız evde kendi başınıza oryantal dans da edebilirsiniz. Hatta horon bile oynayabilirsiniz ki aslında belki de en çok kaloriyi de o harcatıyor olabilir:) Dans konusunda tecrübeniz yoksa dans kursuna yazılabilirsiniz. Hem değişik bir aktivite olmuş olur sizin için 2013' te.

Ağırlıklarla çalışmak:


Kadınların ağırlıkla çalışmaya karşı genelde bir korkusu oluyor. Sanki ağırlık çalışınca halterci gibi vücudumuz olacak sanıyoruz bazen:) Halbuki hafif ağırlıklarla yapacağımız abartı olmayan çalışmalarla istesek de çirkin kaslara sahip olamayız. Merak etmeyin, o kaslar o kadar kolay yapılmıyor;) 

Vücudumuzdaki kas miktarını artırırsak sadece durduğumuz yerde bile daha fazla kalori harcamaya başlarız. İlk başta hafif ağırlıklarla başlayıp sonra yavaş yavaş artırabilirsiniz. Ben mesela 2 kg ağırlıklarla çalışıyorum. Fazla da artırmaya henüz ihtiyaç duymuyorum. İlk başta yarım kiloluk su şişeleriyle başlayabilirsiniz siz de;)


Abur cuburu azaltmak İçin hedefler:


Tabii ki sağlıklı yiyecek ve içecekleri tüketmemiz gerektiğiniz birçoğumuz biliyoruz aslında ama her zaman bu kuralı uygulamak da bir o kadar zor maalesef. Kendimize yeni yılda bazı sözler verebilir ve zararlı bazı şeyleri hayatımızdan çıkaramasak da azaltabiliriz en azından. Mesela benim için çikolata ve sütlü tatlılar giriyor bu alana ve kendi kendime bu konuda söz veriyorum. Tabii yılbaşı gecesi istisna, o gece diyet olmaz ama sonrasında çikolatayı haftada bire düşüreceğim sonra da daha da azaltacağım:) Siz de en çok tükettiğiniz zararlı yiyecekleri düşünüp kendinize bir hedef koyun derim ;)

Sağlıklı alternatif öğünler:


Sıklıkla yaptığınız sağlıksız öğün ve atıştırmaları yerine sağlıklı ve pratik ulaşabileceğiniz ve yapabileceğiniz alternatif öğünler koyun. Mesela acele yemek yemeniz gerektiğinde ya da yemek yapmaya üşendiğinizde sık sık pizza mı sipariş veriyorsunuz? Onun yerine buzluğunuza dondurulmuş somon dilimleri koyun ve aceleniz olduğunda sadece fırına koyup 25 dakika pişirmeniz yeterli. Ya da en azından bir hindi burger dilimleyip, yeşilliklerle 5 dakikada bir salata hazırlayın kendinize. Size uygun farklı alternatifleriniz varsa paylaşabilirsiniz;)

Meditasyon:



Günde 20 dakikanızı meditasyona ayırmanın zihin sağlığımıza çok iyi geldiğini söylüyor uzmanlar. Üstelik zihinsel olarak dengede olmanın daha kolay kilo vermeyi ve güçlenmeyi sağladığı da kanıtlanmış. Siz de 2013' te meditasyona vakit ayırmaya ne dersiniz? Şunu deneyebilirsiniz: Anlamlı ya da anlamsız bir kelime seçin ve gözlerinizi kapatıp, çok rahat olduğunuz bir pozisyonda 20 dakika boyunca içinizden bu kelimeyi tekrarlayın. Alıştıkça bu 20 dakikalık sürede dikkatinizin hiç dağılmadığını fark edeceksiniz. Bu da konsantrasyonunuzun ve iradenizin güçlendiğini gösterecektir.




Yeni yıl için kendime aşağıdaki hedefleri koydum ben:)

  • Her gün evde 15 dakika kendi kendime dans etmek 
  • Haftada iki gün balık yemek
  • Çikolata yerine her gün 10 tane fındık/badem yemek
  • Haftada 3 gün spor yapmak (yürüyüş, fitness, koşu)
  • Daha az hazır yemek tüketmek
  • Haftada bir kaç gün en azından 20 dakika meditasyon yapmak

Bunlar bu tavsiyelerden kendime uyarladığım hedeflerim, siz de kendi yaşamınıza göre uyarlayabilirsiniz. 2013' ün hepinize sağlık, mutluluk ve huzur getirmesi dileğiyle! Mutlu yıllar! ;)







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu girin.