25.10.12

Bayramda Sağlıklı Beslenmek İçin Nelere Dikkat Edebiliriz?

 İlk öncelikle herkesin bayramını kutlar, aileniz ve sevdiklerinizle sevgi ve sağlık dolu, güzel bayramlar dilerim:) Bayramda diyet yapmak zor olabilir, kilo verme çabalarımıza kısa bir ara verebiliriz. Ama, tabii ki verdiğimiz kiloları da geri almayalım değil mi? Daha da önemlisi sağlığımıza da zarar vermemek için beslenmemize biraz dikkat edelim diyorum;)

Kurban bayramı olduğu için dolayısıyla çok fazla et tüketme eğiliminde oluyoruz maalesef. Kahvaltıda, öğle yemeğinde ve akşam yemeğinde devamlı et yiyebiliyoruz. Hatta bizim ailede misafirliğe gelenlere de kavurma olarak et ikram edilir, yanında da baklava gibi şerbetli tatlılar verilir. Tabii ki hal böyle olunca da kilo almamak zor. Ama bazı şeylere dikkat ederek buna engel olabiliriz, bakalım neler yapabiliriz?

Etin aslında kesildikten sonra bir-iki gün buzdolabında dinlendirilerek tüketilmesi tavsiye ediliyor. İlk günde tabii ki sabırsızlıkla hemen eti kavurup yeriz biz genelde:) Ama en azından küçük porsiyonlarda tüketelim ve yanında bol yeşillik ve çorba ile tüketelim. Mümkünse bir öğün et yersek diğerinde sebze yemeye çalışalım. Posa miktarı çok az olan et bağırsaklarımızın çalışma düzenini bozuyor genelde fazla tüketildiğinde. Daha da önemlisi fazla et tüketmek kalp ve böbrek hastalıklarına sebep olabiliyor. Aman diyelim, bayram diye sağlığımızdan olmayalım!

Etin kesildiği yerin temizliğine dikkat etmemiz gerekiyor ve sonrasında da temizliğinin titizlikle yapılması gerekiyor. Etin pişirilme şekli de önemli tabii ki. Etin kendi yağında pişmesini sağlayın lütfen, zaten yağlı olan etleri bir de ekstra yağ ekleyerek pişirmek sağlık açısından çok zararlı. Kolesterol miktarını ve kalorisini katlayarak yemiş oluruz o zaman. Eğer mümkünse kızartma yerine haşlamayı tercih etmeliyiz. Haşlama sevmiyorsak ızgara da diğer sağlıklı seçenek olabilir.

Misafirlikte gittiğimiz her yerde birer şeker yersek ve çok fazla ziyarette bulunursak yine bol bol kalori ve karbonhidrat almış oluyoruz. Bu durum şeker hastalığı olanlar için tehdit oluştururken bizim gibi kilosuna dikkat edenler için de maalesef bol bol kalori anlamına geliyor. İkram edilen tatlılardan da sütlü tatlıları tercih edelim ve günde bir porsiyon tatlıyı geçmemeye çalışalım. Hiç yememek de olmaz değil mi? ;)

Bayramda da dikkat etmemiz gerekenlerden biri bol su içmek tabii ki. Günde en az 8-10 bardak su içmemiz gerekiyor.

Yani kısaca mümkün olduğunca az et ve şeker, olabildiğince çok yeşillikli salatalar ve su tüketiyoruz bu bayramda ki ömrümüz daha uzun ve sağlıklı olsun, daha nice güzel, sağlıklı ve neşeli bayramlarda ailelerimizle ve sevdiklerimizle birlikte olabilelim. Size güzel bir karikatürle veda edeyim. Nice güzel bayramlara;)




yükleniyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu girin.