23.10.15

Gece Yemek Yemenin Daha Çok Kilo Aldırdığı Aslında Yalan mı?

Akşam belli saatten sonra yemek yemeyin!" lafını çok duymuşsunuzdur, peki aslı var mı?


night eating ile ilgili görsel sonucu 


Eminim siz de çok sefer duymuşsunuzdur, belki bir uzmandan belki bir arkadaşınızdan: "Akşam 7'den sonra hiçbir şey yememek gerek!" ya da "Aynı şeyi gündüz yesen kilo almazsın da akşam yediklerin direkt kilo yapıyor!".

Bir yandan uzmanlar kilo alıp vermenin hesabının aslında 2+2= 4  kadar basit olduğunu söyler, bütün gün aldığınız kaloriden harcadığınız kaloriyi çıkarın ve eğer harcadığınızdan fazla kalori alıyorsanız bir süre sonra kilo alırsınız, harcadığınızdan az kalori alıyorsanız bir süre sonra kilo verirsiniz derler.  Peki, bu iki düşünce birbiriyle çelişmiyor mu? Ben çeliştiğine inanan biri olarak bu konuyu biraz araştırdım. Colombia Üniversitesi, Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi ve benzeri bir çok üniversitenin yaptığı obeziteyle ilgili bir çok araştırmada bu durumun geçerli olmadığı ve bu inanışın sadece bir efsaneden ibaret olduğu bulunmuş. Ben de sizlerle paylaşmak istedim.

Benim de desteklediğim bu görüşe göre; aslında önemli olan gün içinde toplamda ne kadar kalori alıp verdiğiniz. Eğer gün içinde zaten gerekli olan kaloriyi alıyor ve akşamları da televizyonun karşısında alışkanlık olarak kalorili abur cuburlarla yatana kadar atıştırmalar yapıyorsanız, tabii ki kilo almanız kaçınılmaz olacaktır. Ancak, toplamda aldığınız kalori sabit olduğunda aynı akşam yemeğini 5'te yemenizde 8'de yemeniz arasında bir fark yok. Öğünleriniz arasındaki vakti çok uzun tutmamak ve bir oturuşta çok fazla yememek de aslında hem vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi dengeli olarak almanız hem de sindirim ve boşaltım sisteminizin düzeni için daha sağlıklı. Mesela sabah kahvaltısını geciktirmeniz ve ya atlamanız, sonrasında çok daha fazla acıkmanıza sebep olup daha fazla yemenize sebep olabilir, ve kilo alabilirsiniz. Geç saatlere kadar devamlı bir şeyler atıştırmak da kilo aldırır, sabahları günlerde ya da ofislerde yenilen pasta börekler de aynı şekilde kilo aldırır.

Kilo vermek için diyet yapan ve yeme programını akşam 5'te, 6'da ya da 7'de sonlandırmak zorunda olduğuna inanan ama bundan zorlananlar varsa, ya da aynı şeyi sabah yerine akşam yediği için kilo vermediğine inanıp üzülenler varsa bu habere sevinebilir diye düşünüyorum. :)

Siz neye inanıyorsunuz peki? Akşam yemenin daha fazla kiloya sebep verdiğine mi inanıyorsunuz? Yoksa, size de günlük toplam alınan kalori miktarının hesaplanması daha mı mantıklı geliyor?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu girin.